Efterfødselstjek og delte mavemuskler
Har du gener i din krop efter graviditet og fødsel, så kan vi hjælpe dig !
Et efterfødselstjek er både for dig der fornylig har født eller dig der har født for mange år siden, men stadig har gener relateret til graviditet og fødsel.
Efterfødselsgener spænder vidt. Kan du nikke genkendende til et eller flere af nedenstående problematikken, så kan vi formentlig hjælpe dig.
– Bækkensmerter
– lændesmerter
– delte mavemuskler
– mavens midten føles blød og svag.
– nedsynkning eller prolaps af underlivets organer.
– svag bækkenbund / inkontinens.
– bristning under fødslen med efterfølgende bækkenbundsproblemer.
– navlebrok eller brok andet sted i mavens midte.
– din mave føles oppustet og du ser stadig gravid ud.
– svag kernemuskulatur.
– stramt arvæv efter kejsersnit.
Et efterfødselstjek tager 60 min og består af:
1) en fysioterapeutisk undersøgelse af din krop. Her undersøges og testes der for om du har fuld bevægelighed i dit bækken og hele din ryg.
2) der testes for delte mavemuskler og om du kan aktivere din bækkenbund og din core korrekt og opnå spænding i mavens midte.
3) du præsenteres for en plan som fastlægges ud fra de fund der er gjort i undersøgelsen. Planen kan omfatter manuel behandling, hvis der er behov for dette.
Derudover laves der en plan for træning af din kernemuskulatur og din mave. Du vil blive præsenteret for alt den vejledning du behøver samt hvilket specifikke øvelser du skal lave.
Det vurderes om der er behov for opfølgning i den enkelte situation.
Hvad er delte mavemuskler og kan man styrke mavens midte !?
Delte mavemuskler er en unaturlig seperation af det bindevæv der samler/forbinder mavens 2 muskelbuge (den lige mavmuskel). De 2 muskelbuge og bindevævet i midten udgør tilsammen den lige mavemuskel (rectus abdominis).
Bindevævsstrøget mellem de 2 muskelbuge kommer enormt på stræk under graviditet og mange oplever en unaturlig afstand i mavens midte efter fødselen. Den spontane heling er stor i uge 1-8 efter fødsel, men herefter ses der ingen spontan heling uden korrekt træningsintervention.
Ved træning af rectus diastase handler det om at opbygge spænding i mavens midte, dette vil på sigt også reducerer afstanden i mavens midte. Hvordan du gør dette, kan jeg hhjælpe dig med !
Husk du er ikke den eneste ! Statistisk set har 40 % af alle kvinder rectus diastase 6 md efter fødsel, og 45% af alle kvinder der har født er inkontinente 7 år efter fødsel/graviditet ! Vigtigst af alt er at det kan blive bedre ! Man kan faktisk aktivt gøre noget ved det ! Og det kan vi hjælpe dig med !
Vores Fysioterapeut Mette Skov Garval er specialiseret og dedikeret indenfor træning og behandling efter fødsel.